Weet wat u op uw huid smeert

  • Beschrijving

Gevaarlijke stoffen zijn stoffen met gevaarlijke eigenschappen. Op basis van internationale verdragen zijn deze stoffen in de nationale wetgeving aangegeven als gevaarlijk voor mens dier en/of milieu. Op het werk, maar ook thuis, zijn veel meer gevaarlijke stoffen aanwezig dan mensen denken. Door het nemen van eenvoudige maatregelen is het mogelijk om de vaak ernstige gevolgen van contact met gevaarlijke stoffen te voorkomen.

De toestand en het uiterlijk van onze huid is belangrijk voor onze algemene gezondheid en ons welzijn. Een gezonde huid werkt hard om ons lichaam tegen bacteriën en virussen te beschermen, reguleert de temperatuur, ziet er rustig, goed gehydrateerd en gelijkmatig van kleur uit en voelt glad aan. Er zijn veel factoren, zowel interne als externe, die de gezondheid van de huid aantasten en beïnvloeden hoe de huid eruitziet en aanvoelt. Sommige factoren kunnen we niet beïnvloeden, maar veel factoren wel. Zorgzame huidverzorging helpt de huid gezond te houden en er langer jong uit te laten zien.

Er zijn veel externe factoren die de gezondheid van de huid beïnvloeden. Deze factoren worden bepaald door onze omgeving, onze algemene gezondheid en de levensstijl die wij kiezen.
UV-straling
Vrije radicalen zijn agressieve moleculen die verantwoordelijk zijn voor het oxidatieproces in het lichaamsweefsel, wat tot beschadiging van cellen leidt. Een gezonde huid bevat antioxidanten die de huid beschermen door de vrije radicalen te neutraliseren.
Temperatuur
Extreme temperaturen en de snelheid waarmee de temperatuur verandert kunnen de gezondheid van de huid aantasten.
Onder koude omstandigheden reageert de huid door de bloedvaten te vernauwen om zo het lichaam tegen te veel verlies van warmte te beschermen.
Onder warme en vochtige omstandigheden (bijvoorbeeld in tropische landen of in de sauna) produceren de zweetklieren meer zweet, waardoor de huid vochtig wordt en gaat glimmen en, in sommige gevallen, vatbaar wordt voor acne.
Sommige huidaandoeningen, bijvoorbeeld rosacea, kunnen ook door hoge temperaturen worden opgeroepen. Dit is één van de redenen waarom wordt aangeraden om warm in plaats van heet water te gebruiken bij het gezicht reinigen, handen wassen en baden.
Agressieve reinigingsproducten (zoals natriumlaurylethersulfaat en vochtinbrengende producten en een hoge pH-waarde) overbelasten het natuurlijke neutraliserende vermogen van de huid, beschadigen de celstructuur en verzwakken de barrièrefunctie van de buitenste laag van de opperhuid. Als gevolg hiervan kan de huid uitdrogen en wordt deze vatbaar voor huidinfecties en 'flare-ups' of huidproblemen zoals atopische dermatitis.

Weet wat u op uw huid smeert.